Actualitat
Fani Grande torna al gènere teatral amb un llibre sobre l’ús dels mòbils i el ciberassetjament
Fani Grande torna al gènere teatral amb un llibre sobre l’ús dels mòbils i el ciberassetjament
L’escriptora Fani Grande publica Vull un mòbil!, una obra de teatre on s’exposen els riscos que comporten les xarxes socials per a la joventut.

Fani Grande (Massamagrell, 1966), acaba de publicar Vull un mòbil!, un llibre de teatre per al tercer cicle de Primària amb il·lustracions de Julia Cejas (Buenos Aires, 1982) i publicat dins de la col·lecció Albades Sèrie Verda a Edelvives Comunitat Valenciana. L’obra gira al voltant de les preguntes i els dubtes que sorgeixen quan els xics i els xiques comencen a demanar un telèfon mòbil.
A partir d’unes tutories que es fan en una escola, es plantegen qüestions com ara si volen tenir mòbil, per a què l’utilitzarien, si podrien estar una setmana sense usar-lo, etc. L’originalitat del llibre rau en el fet de triar el teatre com a gènere per a treballar totes aquestes qüestions: els personatges exposen les opinions de manera clara i directa i es genera un diàleg fluid i àgil. A més, d’aquesta manera també es pot usar la representació teatral a l’aula com a eina didàctica.
Així, la situació personal i familiar de cada alumne condiciona la idea que tenen al voltant de l’ús del mòbil. A més, també es va descobrint el secret que guarda una de les protagonistes, Joana, qui ja té mòbil i és activa en xarxes socials. A través d’aquesta situació s’aborda un tema tan delicat com el del grooming (l’assetjament d’un adult a un menor fent-se passar per un altre menor). Per a tractar-lo, l’autora ha comptat amb l’assessorament de Paz Lloria, catedràtica de Dret Penal. Lloria reconeix que no es pot prohibir entrar a xarxes perquè és la manera com es comuniquen els joves hui en dia, però sí que cal acompanyar-los i educar-los per a fer-ho.
A banda, Grande també ha basat el llibre en l’experiència a l’aula de Mari Carmen Síscar Cambrils, mestra de primària al CEIP Ambra de Pego, i de Consuelo Laguna Ibáñez, mestra de primària al CEIP Amparo Alabau d’Alaquàs. D’aquesta manera, el llibre pretén ser fidel a la realitat que es viu a les escoles respecte de l’ús dels telèfons mòbils.
Amb la publicació d’aquest llibre, tant l’autora com l’equip d’Edelvives volen transmetre el missatge de la necessitat de disposar de més eines per a lluitar contra aquests riscos en els centres educatius. La conclusió és que aquest procés s’ha de fer acompanyant-los en tot moment.
Fani Grande és escriptora, guionista i experta en comunicació. També és professora d’oratòria, especialista en metodologies creatives, imparteix tallers sobre l’ús ètic de les xarxes, fa classes d’escriptura creativa i expressiva i és mediadora de lectura. Ha col·laborat de manera regular en premsa, ràdio i televisió i ha publicat diversos títols per al públic infantil, juvenil i adult. Vull un mòbil! és la seua quarta obra teatral publicada.
En aquest llibre fa tàndem amb Julia Cejas, llicenciada en Belles Arts en l’especialitat de dibuix, qui treballa com a il·lustradora de llibres infantils i juvenils i és autora de còmic.
Per a Edelvives Comunitat Valenciana es tracta del títol número 36 en la col·lecció Sèrie Verda d’Albades, pensada per al tercer cicle de Primària, i que compta amb altres autores i autors de renom en el panorama de la literatura valenciana com ara Teresa Broseta, Pasqual Alapont o Lourdes Boïgues.
Noticias relacionadas
Lo más leído